Pondělí

Nyní

Zítra

Svátek má

Otevřený dopis Janu Sobotkovi: Je ZVON z apartmánů u nás skutečně nešťastný?

14. 9. 2022 Komerční sdělení

page.Name
Obtížné získávání vlastního bydlení a fenomén rozbujelé výstavby apartmánů ve Vrchlabí se stal ústředním tématem předvolební kampaně před komunálními volbami ve Vrchlabí. Rekapitulaci a chronologický výčet všech událostí k dané problematice ve svém otevřeném dopisu starostovi města Vrchlabí Janu Sobotkovi nabízí Jan Rychlík.

Ahoj Honzo, pane starosto, pane senátore, pane předsedo Svazku měst a obcí – Krkonoše. Nevím, na které oslovení teď nejvíc slyšíš, raději píšu na všechny.

Přečetl jsem si Tvůj příspěvek ke klíčovému tématu ve volební kampani k apartmánům ve Vrchlabí a nějak nemůžu najít slovo, kterým bych ten článek charakterizoval. Píšeš v něm, že za poslední tři roky se zvýšil zájem o apartmánové bydlení a jak je z toho Vaše sdružení nešťastné.

Volební noviny ZVONu v roce 2006
Proč si myslíš, že lidé jsou hloupí a nepodívají se do minulosti mnohem hlouběji?

V roce 2006 byly volby a ve volebních novinách ZVONu tehdy ing. Bedřich Hanousek nadšeně psal o novém územním plánu, že to bude vlastně za zákon, kterým se město bude nebývale rozvíjet. Posuďte sami:
- Mnohem více možností pro individuální i jinou bytovou výstavbu
- Tím pádem snížení cen
- Bude možno postavit 798 bytů v bytových domech
- Individuálně se postaví 803 rodinných domků
Už tehdy to mělo jeden háček, cituji doslovně: „Významnou úlohu při výstavbě musí sehrát vedení města.“

Zastupitelstvo města dne 13. prosince 2006 schvaluje stanovisko a pokyny pro dokončení územního plánu. A k tomu hned ještě změnu funkčního využití některých průmyslových ploch na využití jako městské bydlení a občanská vybavenost. Byly tam třeba objekt Mileta, Pivovar, Tuba, Waltrovka aj. To samé zastupitelstvo v červnu 2007 pověřuje starostu jako určeného zastupitele pro spolupráci se zpracovatelem územního plánu.

A teď už přijde to zajímavé. Správa KRNAP vydala koncem roku 2007 Memorandum k výstavbě ubytovacích objektů v Krkonoších. V něm se popisuje, jaký se v Krkonoších rozmáhá nešvar s výstavbou apartmánů na územích obcí a měst a zároveň popisuje i možnosti, jak se tomu bránit. Nástroje jsou různé: například stavební uzávěry, nepovolení stavby, změna územního plánu se striktním popisem využití dané plochy.

KRNAP vydává memorandum, zastupitelé souhlasí
V Hradeckém deníku se následně 3. listopadu 2007 objevuje článek s titulkem „KRNAP a obce chtějí omezit apartmány.“ Ale zpět k nám do Vrchlabí. Zastupitelstvo města se nadšeně a všemi hlasy připojilo k tomuto Memorandu. Ale to byla asi poslední věc, která se pro zastavení výstavby apartmánů udělala. Dne 24. září 2008 totiž Zastupitelstvo města schválilo územní plán města. O nějakých opatřeních nebo omezeních v něm nebyla ani zmínka.

A začala jízda.

Stavělo se a staví jako o život, v celém městě je podle mne dokončeno, rozestavěno nebo před zahájením tak 900 apartmánů. Začíná to symbolicky Zvonem v Herlíkovicích, přes Rotterovku, bývalý OPEL, kotelnu Tesly, atd. atd. A to si nikdo za těch 14 let ničeho nevšiml, nic mu nebylo divné?

Žijeme v Apartlabí
A v roce 2022 napíše starosta města, že už tři roky se snaží omezit apartmány. No, není to výsměch? Docela by mne zajímalo, kdo a kdy s těmi investory jednal, zápisy z těchto jednání a hlavně výsledky, které to přineslo. Samozřejmě pro město.

Toto je stručná rekapitulace změny jednoho města z Vrchlabí na Apartlabí. Jo a také jsem si vzpomněl na to slovo z úvodu. Je to pokrytectví.

Mgr. Jan Rychlík,
člen kandidátky ODS v komunálních volbách ve Vrchlabí

(komerční politické sdělení, zadavatel Občanská demokratická strana)