Úterý

22. září 2020

Nyní

22°

Zítra

19°

Svátek má

Pizza Coloseum: Kousek Itálie v Hradci

12. 8. 2020 Komerční sdělení

page.Name
Pinsa a pizza. Tu druhou zná každý. Placka pokrytá všemožnými surovinami se stala fenoménem po celém světě. Málokdo ale ví, že má sestru, a to dokonce ještě starší. Jmenuje se Pinsa Romana, původ má v hlavním italském městě a od pizzy se liší nejen vzhledem, ale i chutí. Nově si ji můžete dát v Pizza Coloseum v Auparku.

Lahodné jídlo a sklenka kvalitního vína. To je ta pravá Itálie. Nemusíte ani opustit Hradec Králové, abyste se alespoň na chvíli přenesli na Apeninský poloostrov. Vyhlášenou italskou gastronomii si můžete dopřát v příjemném prostředí Pizza Coloseum v Auparku, a to i s výhledem na Gočárovu třídu, který zejména za tmy stojí za to.

„Pizza Coloseum je síť Italských restaurací a ta naše hradecká je v pořadí patnáctá v Česku, všechny jsou si velmi podobné. Vyznačujeme se tím, že používáme jen originální a kvalitní suroviny, které až z devadesáti procent pocházejí přímo z Itálie. Od mouky přes sugo až po mozzarellu všechno dovážíme. U nás v Česku pak kupujeme třeba zeleninu a ovoce,” představuje koncept restaurací Jiřina Přibylová, provozní ředitelka hradeckého Colosea. Spolu s manželem PIZZA COLOSEUM otevřeli podnik v nákupním centru Aupark na začátku března. Po pár dnech museli kvůli epidemii zase zavřít, ale těžké období přestáli, a tak mohou milovníky jídla opět pozvat na kousek Itálie v Hradci.

Pizza Coloseum, i když název může trochu mást, není tuctovou pizzerií s rozvozem domů. Ai funghi, Hawai nebo Carbonaru si můžete samozřejmě objednat také, ale jídelní lístek nabízí i jiné skvosty typické pro jihoevropskou zemi. „Zaměřujeme se na středomořskou kuchyni, takže si u nás můžete dát ryby, různé druhy steaků, domácí těstoviny i saláty. A k tomu samozřejmě kvalitní víno, sekty nebo pivo,” říká šéfkuchař Daniel Konvička.

Nově na jídelní lístek přibyla i Pinsa Romana, a to ve stejný den, kdy vyšlo toto číslo magazínu Salonky. Jak už jsme zmínili, pinsa je starší sestrou pizzy. Její prapůvod je v antickém Římě, v regionu Lazio, kde si ji dělali chudí sedláci. Připravuje se totiž ze snadno dostupných surovin – mouky, vody, droždí a olivového oleje. S moukou je to tedy složitější, do těsta na pinsu se míchají hned tři druhy, a sice rýžová, pšeničná i trocha sojové. Zní to jako alchymie, ale výsledek je velmi chutný.

„Těsto tvoří z 80 až 90 procent voda, kterou vsakuje především rýže. Díky tomu je pinsa uvnitř vláčná a nadýchaná, takže i pro zákazníka snadněji stravitelná, dalo by se říct, že i zdravější,” vysvětluje pizzař Tomáš Matuška. Aby byl produkt dokonalý, musí těsto dlouhou dobu kynout. Když už dostatečně nabobtná, roztáhne ho kuchař do oválného tvaru. Oproti klasické pizze je pinsa o něco menší. Pak už jen stačí přidat suroviny a na tři minuty ji dát do pravé italské pece.

Právě důraz na kvalitu jídla je pevně vklíněn ve filozofii podniku. „Chceme nabízet opravdu poctivou a autentickou italskou kuchyni ale za cenu, která je pro naše hosty dostupná. Nikdy nás ale nebudou moci srovnávat s provozovnami, které například na pizzu používají suroviny jako kečup, eidam, šunkový salám, vysočinu nebo dokonce olomoucké tvarůžky. To už má k Itálii opravdu hodně daleko. Italská gastronomie je celosvětově na nejvyšší úrovni, má za sebou neskutečně dlouhou historii a tam prostě vysočina nepatří,” upozorňuje Jiřina Přibylová. Coloseum chce být italským ambasadorem, který zákazníkům nabídne i to, co doposud nikde jinde neochutnali nebo co není běžně k dostání. Proto se budou kuchaři snažit přicházet se stále novými pokrmy, třeba i v omezeném množství na kratší dobu.

Aby tohle všechno klapalo, je zapotřebí silný tým. „Já osobně v gastroprostředí nepracuji dlouho, takže nemám zažité mechanismy, které třeba fungují jinde. A i když za sebou máme silného a zkušeného partnera, chceme naši restauraci vést jako moderní rodinnou firmu, která nás baví, nebereme ji primárně jako stroj na vydělávání peněz. S našimi lidmi hodně mluvíme a zapojujeme je do procesu, zároveň jim dáváme šanci, aby se něco naučili,” přibližuje Jiřina Přibylová, jak k podnikání se svým manželem přistupují. Důkazem budiž příběh šéfkuchaře, který ještě nedávno pracoval v jedné z pražských poboček Colosea. Pak ale přijel do Hradce Králové na výpomoc se startem místní restuarace a zalíbilo se mu tady natolik, že se sem s přítelkyní přestěhoval.

Nejen jeho ruce teď připravují pokrmy, které se hodí jak k pracovnímu obědu, tak romantické večeři. Od rána také Coloseum slouží jako kavárna. Příjemné prostředí ocení i rodiny s dětmi, a to nejen díky hernímu koutku, ale také proto, že předškoláci mají jídlo zadarmo. A když už je řeč o penězích, svou útratu můžete pohodlně zaplatit prostřednictvím aplikace a QR kódu na stole, který je propojený s pokladnou.

To je Kousek Itálie v Hradci. Bon appétit!

Gočárova tř. 1754/48a 500 02 Hradec Králové
Tel.: 702 031 329
E-mail: hradec@coloseum.cz
www.coloseum.cz
#kousekitalievhradci