Úterý

7. února 2023

Nyní

-12°

Zítra

-9°

Svátek má

Muzeum Podkrkonoší ukazuje unikátní, ručně zdobené perníčky

13. 12. 2022

Muzeum Podkrkonoší ukazuje unikátní, ručně zdobené perníčky 13 snímků
Perníčky patří mezi symboly našich tradic. Pokud je ale zdobí Dana Holmanová z Třebihoště, dají se považovat za umělecká díla. Bez nadsázky. Přesvědčit se o tom můžete na vlastní oči v nově otevřené expozici Vánoce s vůní perníku v trutnovském Muzeu Podkrkonoší.

Kouzlo perníčků máme většinou spojené se skvělou chutí a nádhernou vůní. Ty od bývalé dlouholeté archivářky ale přitahují pozornost především díky tomu, jak vypadají. Tradičním rukodělným postupem dokáže z těsta vyrobit a upéct téměř cokoliv. „Je fascinující, jak je těsto tvárný materiál a co vše se s ním dá dělat. Stačí si jen najít cestu,“ přiznala Holmanová při vernisáži výstavy.

Unikátní jsou její skládané perníky. Tvoří je vyřezáváním ze syrového těsta. Jednotlivé motivy pak spojuje do větších celků a plastických obrázků. Teprve potom je peče. Pro zdobení používá tradiční bílou polevu z ušlehaného bílku a cukru. Její výrobky mnohdy připomínají lidové výšivky. „Ojedinělé jsou její techniky zdobení s použitím modrotisku, plátků včelího vosku, kukuřičného šustí nebo zelených stužek,“ řekla kurátorka výstavy Petra Ondryášová.

Holmanová ročně upeče kolem dvaceti tisíc perníků. Spotřebuje přitom čtvrt tuny mouky a půl metráku medu. O inspiraci podle svých slov nouzi nemá. „Mám ráda krásné věci, literaturu, hudbu a přírodu. Ráda poslouchám nebo čtu, přitom mě většinou něco napadne a potom to realizuju v perníku,“ dodala. Za své umění obdržela ocenění Nositelka tradic a Zlatý kolovrat.

Perník patří mezi tradiční potraviny už od středověku. Rozhodně však nebyl tuctovým pečivem. „Je z velmi kvalitních surovin. Už v minulosti se vědělo se, že dobrý perník je nejen vynikající pochoutka, ale že může i pomáhat při nemoci,“ řekl při vernisáži historik a emeritní ředitel jilemnického muzea Jan Luštinec.

Jeho slova potvrdila i perníkářka Holmanová: „I ze svého okolí mám ohlas, že někdo měl potíže, a perníčky byly určitou dobu jediné, co mohl. Ale ne, že by se tím léčil.“ Oba se shodují, že díky koření má v sobě perník určité tajemno nebo kouzlo, které lidi přitahuje. „Nezapomínejme, že je tu také obrovská literární tradice. Perník se dostal do širokého povědomí a bere se jako symbol,“ zdůraznil Jan Luštinec.

Slavnostní zahájení výstavy Vánoce s vůní perníku se konalo ve čtvrtek v rámci tradičního Předvánočního odpoledne. Součástí byla také beseda o vánočních tradicích, tvořivá dílna, vánoční koncert a vystoupení žáků umělecké školy. Expozice je přístupná až do 15. ledna. Muzeum je otevřené denně kromě pondělí. Zavřené bude během vánočních svátků, na Silvestra a na Nový rok.

Pavel Cajthaml
pavel@trutnovinky.cz
Foto: Miloš Šálek