Pondělí

4. března 2024

Nyní

Zítra

Svátek má

Frézováním cesty zahájí Luční bouda oslavy 400 let od položení základního kamene

26. 4. 2023

page.Name
Jedna z nejstarších chat v Krkonoších – Luční bouda – bude letos slavit 400 let od položení základního kamene, které se datuje k červnu 1623. Oslavy začnou symbolicky frézováním horské cesty od Výrovky na Luční boudu 2. května, kdy první návštěvníci budou moci ochutnat speciálně vyrobené pivo Paroháč 16.23°. Během léta se chystá řada kulturních akcí i speciálních oslav.

První návštěvníci budou mít zdarma k dispozici sud světlého ležáku Paroháč 16.23°. „Jsme strašně rádi, že už oslavy mohou začít. Chystáme vydání dvou speciálních knih, máme uvařeno výroční pivo Paroháč, na Luční boudě budou koncerty, výstavy a další akce,“ řekla spolumajitelka Luční boudy Klára Sovová.   

Podle druhého spolumajitele Stanislava Beneše se hosté mohou po celé léto těšit na různá překvapení. „Nechceme teď prozradit úplně vše, ale program bude bohatý a budeme na něj hosty včas upozorňovat. Patříme k nejstarším horským boudám v Krkonoších, máme nejvýše položený pivovar ve střední Evropě, Luční bouda je z mnoha pohledů unikát,“ řekl Stanislav Beneš.

Frézování začne 2. května v dopoledních hodinách a mělo by být skončeno nejpozději další den. Cesta z Pece pod Sněžkou na Luční boudu měří okolo sedmi kilometrů a její zprovoznění na turistickou sezonu je důležité i z hlediska ochrany přírody. Díky vyčištěné cestě turisté nemusí hledat jiné trasy, na nichž by mohli poškodit vzácnou krkonošskou přírodu. Na cestu je vjezd bez povolenky Správy Krkonošského národního parku zakázán.

Luční bouda byla postavena v 16. století. Rok 1623 nejspíše udává datum přestavby původní dřevěné či roubené boudy na kamennou. V roce 1938 při vyklízení českého pohraničí shořela a v letech 1939-40 byla zrekonstruována a dostavěna do dnešní podoby. Je nejvýše položenou českou restaurací, minipivovarem a ubytovacím zařízením v nadmořské výšce 1410 metrů. Její celková kapacita je nyní přes 150 lůžek. Luční bouda se pyšní i svým ekologickým provozem, například čističkou odpadních vod, a investicí do obnovení pekárny s legendárními velkými rohlíky.

(bog, tz-jch)
redakce@trutnovinky.cz
Foto: Michal Bogáň a archiv Luční boudy