Sobota

25. září 2021

Nyní

18°

Zítra

20°

Svátek má

Kulinářský tip redakce: Vánoční krkonošský kapr

23. 12. 2020

page.Name
Pokud ještě přemýšlíte, jaký pokrm budete servírovat na Štědrý večer nebo během vánočních svátků, máme pro vás speciální tip. Uvařte svým blízkým pečený filet z kapra s krkonošským hubníkem, dýňovým pyré, sezónní zeleninou a citrónovokoprovou omáčkou. Autorem receptu je Lukáš Čížek, majitel a šéfkuchař restaurace Farma.

Na 5 porcí pokrmu budete potřebovat následující suroviny:
750 g kapr filet, 100 g sušených nebo 400 g čerstvých hub, 5 ks rohlíků, 250 ml mléka, 2 ks citrónu, 100 g špek, 2 lžíce krupičky, 4 stroužky česneku, 5 vajec, 3 ks šalotka, 100 g karotka, 100 g celer, 100 g kapustičky, 25 g čerstvých bylinek, bílý pepř, pepř a sůl, kmín, 20 g kopru, 0,1 l bílého vína, 25 g třtinového cukru, 250 g másla, hladká mouka, dýně

Kapr filety:
Filety z kapra zbavíme co nejvíce kostí, naporcujeme a okořeníme solí, bílým pepřem, kmínem a zakapeme šťávou z celého citronu. Každý filet obalíme v hladké mouce a opečeme na pánvi na přepuštěném másle do zlatova cca 5 min z každé strany.



Hubník:
Sušené houby namočte na hodinu do vody. Houby ještě překrájejte, osolte a na lžíci másla orestujte. Změklé houby nechte zcela zchladnout. Orestujte kostičky špeku a najemno nasekanou cibuli. Poté je rovněž nechte zchladnout. Kostičky pečiva dejte do větší mísy, zalijte je mlékem a přidejte celá vejce. Zamíchejte a pak do tohoto těsta přidejte krupičku, zchladlé houby, utřený česnek, špek s cibulkou společně s omastkem. Nakonec přidejte nasekané bylinky a směs osolte a opepřete. Troubu předehřejte na 175 °C. Zapékací mísu vymažte máslem a nalijte do ní houbovou směs. Na povrch rozdělte kousky zbylého másla a dejte péct na cca 40 min do horkovzdušné trouby.

Dýňové pyré:
Dýni umyjte, oloupejte, rozkrojte ji, vydlabejte semínka a nakrájejte ji na kostky. Jednu cibuli nakrájejte nadrobno a na másle lehce orestujte, přidejte dýni, zalijte vodou, přidejte sůl a pepř a vařte do změknutí. Tyčovým mixérem rozmixujte na hladké pyré, pro jistotu můžete propasírovat přes síto.



Sezónní zelenina:
Očištěnou mrkev, celer a kapustičky nakrájejte na kostičky, vložte do vroucí osolené vody a vařte na skus, potom zeleninu zchlaďte ve studené vodě. Šalotku orestujte na másle, přidejte zeleninu, okořeňte sekanými bylinkami, solí a pepřem.

Citrónová omáčka s koprem:
V rendlíku šlehejte žloutky s citrónovou šťávou tak dlouho, až se hmota zdvojnásobí. Potom vezměte rendlík a vložte ho na vodní lázeň. Za stálého šlehání přidávejte do vajec rozpuštěné máslo a víno. Pokračujte ve šlehání, dokud omáčka nezhoustne. Přidejte nasekaný kopr, dochuťte solí, citrónovou šťávou, cukrem a pepřem. Pokud byste měli omáčku příliš hustou, zašlehejte do ní pár kapek horké vody.

Lukáš Čížek, jš
redakce@vrchlabinky.cz
Foto: Jakub Králíček, www.jakubkralicek.com