Pátek

24. září 2021

Nyní

14°

Zítra

17°

Svátek má

Anketa Vrchlabinek: Vaří se u vás doma tradiční krkonošská jídla?

11. 4. 2021

page.Name
V dubnovém vydání Vrchlabinek jsme trošku zabrousili do gastronomie a především té regionální. Našim čtenářům jsme položili jednoduchou otázku "Vaří se u vás doma tradiční krkonošská jídla?" A jaké byly jejich odpovědi?


Vendula Blechová, asistentka obchodního oddělení
U nás doma máme nejraději z krkonošských jídel kyselo. To když uvařím, tak se sejde celá široká rodina a jíme ho dva dny po sobě k snídani, obědu i večeři.

Jan Černoš, malíř a učitel
V Krkonoších už pár let nežijeme, tradiční jídla však zůstávají naší součástí. Kyselo je vždy z vlastního kvásku, sejkory se pečou na pánvi, oukrop chutná stále a kucmoch s hubníkem jsou aspoň na Vánoce.

Iva Mikulková, učitelka
U nás doma se vaří krkonošské kyselo. Jen nejlepší je stejně od mamky. Manžel není Krkonošák a tchyně si ho kyselem získala.

Alena Hančová, účetní
Jasně, že vařím krkonošská jídla – kyselo, houbový kuba, bramborový placky a možná i jiné, ale to už si nejsem jistá, jestli by se řadily mezi „krkonošské“. Jinak taky ještě děláme sejkory – bramborák na plotně – v naší variantě na lávovém kameni v létě na zahradě.

Jiří Štefek
jiri@vrchlabinky.cz
Foto: Archiv redakce