Sobota

1. dubna 2023

Nyní

Zítra

Svátek má

Restaurace kontrolují bezinfekčnost. Jak na to reagují jejich provozovatelé?

3. 11. 2021

page.Name
Od pondělí 1. listopadu musí provozovatelé restaurací, hospod a dalších pohostinských zařízení před obsloužením hosta zkontrolovat, zda má u sebe doklad o bezinfekčnosti. Tímto dokladem totiž host prokazuje, že je plně naočkován, prodělal covid v poslední době nebo má negativní test. Pokud nemá nebo nepředloží ani jeden z takových důkazů, neměl by být podle vládního nařízení obsloužen.

Jak tato povinnost funguje v praxi, jak se odrazila na případném odlivu hostů a každodenním provozu restaurací na východě Čech zjišťovali redaktoři sesterských webů Vrchlabinky.cz, Salonkyhk.cz a Trutnovinky.cz.

„Určitý úbytek hostů máme, ale mají ho zde asi všichni. Ale není to tak závratné, jak média popisují situaci v některých velkých městech, to určitě ne. Zkrátka je to znát, že se něco děje a lidi se bojí. U nás si všímáme, že někteří lidé k nám nakouknou, objednají si jídlo a berou si ho s sebou. Takových lidí přibývá,“ uvedl Tomáš Hladík, majitel a provozovatel Veteran restaurant Car Club ve Vrchlabí. Sám se staví k povinnosti kontrolovat hosty rezervovaně. „Myslím si, že nemám nárok na to, abych po lidech žádal předkládání nějakých dokumentů a já osobně tak nečiním. Nicméně většina lidí je hned připravena příslušný doklad nám ukázat a také tak činí,“ dodal.

Řada hospod umístila nové podmínky pro konzumaci v podniku na vstupní dveře. „Musím říct, že máme poměrně štěstí, že naše klientela, která k nám chodí, je seznámena se všemi informacemi. Hosté sami od sebe ukazují nějaký platný certifikát. Zatím jsme řešili pouze jeden případ, kdy pán přišel s fiktivním testem a s ním jsem se domluvil, že mu to jídlo bohužel nedám. Pánovi se to sice moc nelíbilo, ale nakonec jsme se nějak domluvili,“ říká za restauraci Pivovarské domy v Hradci Králové její provozovatel Tomáš Hertík.

I přes maximální osvětu a snahu vyhovět novým opatřením řada podniků začíná počítat ztráty. Pro restaurace přitom nyní mělo nastat jedno z lepších období. Zejména svatomartinské oslavy a vánoční večírky měly aspoň trochu zmírnit špatnou ekonomickou situaci, která v gastroprovozech nastala poté, co byly kvůli pandemii covidu dlouhodobě uzavřené. „Zákazníků ubývá, je to znát hned od pondělí. Myslím, že to bude znát i v dalších dnech. Už jsme zaregistrovali pár zrušení rezervací,“ přiznává Zoran Bilić z trutnovského Alvazo grill & restaurant.

Přestože velká většina restauratérů novým předpisům – byť se skřípáním zubů vyhověla – myslí si o nich své. Někteří ale hledali i právní zdůvodnění, proč předpisům nevyhovět. Jejich snahy ale byly marné. „Strávil jsem hodinu času s právníkem, abych s ním probral všechny možné aspekty, které vládní vyhláška vytváří. Závěr je následující. Byť je pravděpodobně podzákonná norma ohledně kontroly zákazníků v restauraci nezákonná a ve věci netestování očkovaných nepochopitelná a neodpovědná, jsem povinen se jí řídit. A pokud s ní nesouhlasím, můžu se obrátit na soud, aby tuto povinnost přezkoumal. V případě nedodržení podzákonné normy se vystavuji pokutě až 3 miliony korun. Můžeme zdržovat správní řízení, můžeme věřit tomu, že i tato norma bude soudem uznaná jako vadná. Nicméně do doby, než tak soud rozhodne, jsem povinen pokutu zaplatit,“ napsal na svůj facebookový profil Zdeněk Šeda, provozovatel vrchlabské restaurace Partyzán. „Vláda rozhodla tak, jak rozhodla. A já mám obavu, že případná pokuta za nedodržení podmínek může můj podnik, jež provozuji bezmála 12 let, uzavřít okamžitě. Zároveň si uvědomuji, že ztráta Vás zákazníků v důsledku výše zmíněných opatření může znamenat „smrt“ pomalou a o to možná bolestivější. Proto bych Vás chtěl svým jménem a jménem svých zaměstnanců požádat o předložení požadovaných údajů a v případě, že je nemáte, rádi Vám zdarma poskytneme antigenní test, který můžete využít v klidné části naší restaurace a výsledek pak předložit obsluze,“ dodal Zdeněk Šeda.

Stejně jako se veřejnost dělí na příznivce očkování a neočkování, tak se štěpí i v názoru na nutnost předkládání dokladu o bezinfekčnosti. V samotných kontrolách přitom nevidí zásadní problém ani Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací. „Probíhají i v jiných zemích. Není to nic nového. To, že host předloží potvrzení o bezinfekčnosti, funguje už od května například v ubytovacích službách i u nás,“ upozornil ve středu ve vysílání zpravodajské ČT24.

Jiří Štefek, Pavel Cajthaml, Tereza Karanská
redakce@vrchlabinky.cz
Ilustrační foto: Veteran restaurant Car Club