Středa

30. listopadu 2022

Nyní

Zítra

Svátek má

Kulinářské klání v Letňanech. Lukáš Čížek zabojuje o titul Kuchař roku

22. 5. 2022

page.Name
Lukáš Čížek, šéfkuchař a majitel vrchlabské vyhlášené restaurace Farma fish and steak, má před sebou další velikou profesní výzvu. Jako jeden z deseti finalistů se totiž probojoval do závěrečného klání celostátní soutěže Kuchař roku 2022−2023, které se uskuteční 25. května na pražském výstavišti v Letňanech.

Do soutěže si Lukáš Čížek přichystal atraktivní tříchodové menu. Jako předkrm připraví Variaci z mrkve se sýrovým mousse, kerblíkovým olejem a pomerančovým glazé, hlavní chod pojmenoval jako telecí ořech v úpravě sous-vide, masový quiche, křepelčí žloutek 63°, zauzené bramborové pyré, glazírovaná sezónní zelenina, telecí jus a koprová pěna a konečně servírovaný dezert ponese název čokoládový ganache s malinovým sorbetem, vanilkovým krémem, rybízovým gelem a sušenkovou drobenkou.

O prestižní ocenění se svým menu však nebude Lukáš Čížek bojovat sám. Parťákem mu bude dvacetiletý Vojtěch Prášek, který se ujme funkce v gastronomii označované jako Commis. „Bude to můj pomocník, který může zasahovat do všeho, co budeme dělat, a bude dělat to, k čemu ho zaúkoluji,“ říká Čížek. Právě sehnání Commis bylo pro Čížka hlavní starostí. Nová pravidla této soutěže, kterou pořádá Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, totiž stanovují, že se jí smí zúčastnit kuchaři od 21 let a ti musí mít ve svém týmu právě i Commis, který pro změnu nesmí být starší 21 let.

Kvalifikační kolo soutěže se uzavíralo 18. března. Do tohoto data musel Čížek s Vojtěchem Práškem vymyslet menu, připravit detailní receptury a výrobní postup, nakoupit suroviny, pokrmy uvařit a nafocená jídla společně s recepty poslat porotě. „Asi nejtěžší bylo vymyslet překrm. S dezertem mi pro změnu poradil vyhlášený cukrář Dominik Mervart,“ říká Čížek s tím, že porota stanovila i některé podmínky pro podobu či složení jídel. „Předkrm musel být veganský, hlavní jídlo muselo být z telecího ořechu a u dezertů byla stanovena povinnost, aby v něm byla alespoň jedna čokoláda Callebaut a pyré Ponthier. Zároveň bylo stanoveno, že čistá váha celého menu musí být maximálně 500 gramů,“ dodává.

Čížkovo menu porotu oslovilo a pustila ho do finálového klání, které se uskuteční 25. května na pražském výstavišti v Letňanech. Tam budou muset Lukáš Čížek a jeho Commis Vojtěch Prášek připravit celé menu znovu, a to přímo pod ostřížím zrakem porotců. Ti nebudou kontrolovat nejen výrobní postup a chuť jídla, ale i náročnost surovin, kvalitu kalkulace či organizaci práce. Za jakékoliv nedostatky pak budou strhávat body.

Lukáš Čížek už v minulosti uspěl v celé plejádě soutěží a má doma řadu prestižních ocenění svého umění z českých i zahraničních soutěží. Ale přesto do této soutěže jde s plným nasazením a s nejvyššími ambicemi. „Bude to hodně těžké, soupeři budou také hodně připravení. Některé z nich znám, protože už jsme se několikrát potkali a vím, že jsou hodně dobří. A moje ambice? Samozřejmě ta nejvyšší, chci zlato,“ uzavírá.

Jiří Štefek
jiri@vrchlabinky.cz
Foto: Archiv Lukáše Čížka, Jiří Štefek