Pondělí

28. listopadu 2022

Nyní

-1°

Zítra

Svátek má

Listopadové Vrchlabinky: Převzetí ANSY, ředitel automobilky i výrobce klobás

31. 10. 2022

page.Name
S příchodem listopadu je tady nové vydání magazínu Vrchlabinky. Na celkem 40 stránkách jsme pro vás připravili rozmanitý pel-mel článků a rozhovorů s osobnostmi, které v hýbají Vrchlabím a jeho okolím a nebo stojí alespoň na zvýšenou pozornost. A o kom či o čem se dočtete tentokráte?

Titulní rozhovor jsme věnovali medicíně. Od 1. září letošního roku se totiž stala novým vlastníkem kliniky ANSA Nemocnice Vrchlabí. Na chodu kliniky se však nic nemění a v jejím čele i nadále jako primář zůstává Jiří Patrák. A právě tento známý vrchlabský lékař společně s ředitelem nemocnice a taktéž lékařem Michalem Mrázkem vzpomínají na vznik kliniky ANSA před dvaceti lety a popisují, co stálo za rozhodnutím nemocnice převzít ji pod svá křídla.

Velký a bilanční rozhovor nám poskytl i šéf vrchlabského závodu ŠKODA AUTO Ivan Slimák. Už je tomu deset, co se ve Vrchlabí začaly montovat automatické převodovky DQ200. Byla řeč i o jiných věcech. Ivan Slimák rovněž popisuje, jak závod čelil covidu-19 a jak reaguje na současnou válku na Ukrajině, ale nezapomíná ani na podporu, kterou ŠKODA AUTO poskytuje zdejším neziskovým organizacím či sociálním službám.

Další materiály jsou pak lahůdkami pro fanoušky z daných oblastí. Ať už se jedná o skialpinistku Karolínu Grohovou či mladou varhanistku Moniku Šnorbertovou, v obou případech jde o dechberoucí vyprávění, které sfouknete jedním dechem.

A na závěr gastronomická laskomina. Když se Jan Prášek z nedalekého Košťálova jako jinoch rozhodoval o svém budoucím povolání, musel si skoro hodit kostkou. Kuchař, nebo řezník? Obojí ho lákalo. Vyřešil to originálně. Dal na radu své babičky. Ta mu poradila, ať jde raději dělat kuchaře, protože bude pracovat v teple. Ale jak už to bývá, životní cesty jsou křivolaké a Jan Prášek nyní dělá oboje. Jako kuchař připravuje pro hosty delikatesy ve vyhlášené vrchlabské restauraci Farma a ve svém volném čase doma „za barákem“ vyrábí kvalitní klobásy. Byli jsme u toho a skrze Vrchlabinky u toho budete i vy.

Nové Vrchlabinky již naleznete na tradičních odběrných místech. Krásné a inspirativní čtení vám přeje redakce.

Jiří Štefek
jiri@vrchlabinky.cz
Foto: Marek Sekáč, ŠKODA AUTO Storyboard, Jiří Štefek